cik lesung~


Wednesday, December 26, 2012

alumni keluarga.

Sekitar perjumpaan.





























Aku ni dah dikira cicit. Boleh juga kenal saudara yang tak kenal sebelum ni. Terima kasih organiser, Abang Rosli. Kalau tak buat macam ni, sampai ke tua lah tak kenal saudara yang jauh-jauh tu. 

kisah sedih PMR.

Keputusan PMR aku dulu 6A 2B. Bukan 8A macam kawan-kawan aku yang lain. Untuk sekolah aku, siapa yang tak dapat 8A boleh dianggap alien. Sebab hanya berapa kerat yang tak mampu dapat. Aku lah tu. Sedih, kecil hati, rendah diri hanya Allah saja yang tahu. 

Masuk tingkatan 4, ada 6 kelas. 4 kelas yang pertama hanya untuk kawan yang dapat 8A. Dua kelas terakhir, faham-fahamlah. Kelas aku, yang ke enam. Cikgu pun masuk tak masuk. Kelas budak kurang cerdik la katakan. Permulaan tahun 2007 bagi aku memang tak best langsung. Awal-awal tahun lagi aku dah down. 

Aku down sebab aku rasa sistem tu tidak adil. Kenapa mesti asingkan yang 8A dan bukan. Aku rebel. Waktu tingkatan 4 lah perangai aku entah apa-apa. 

Aku ingat lagi, aku persoalkan sistem ni dekat salah seorang kawan aku. Kebetulan, dia dapat 8A. Jawapan dia mudah. "Hang tak boleh persoalkan semua ni. Cuba hang bayangkan kalau hang sekelas dengan orang 8A, boleh ka hang bersaing dengan depa?". Aku sentap sampai sekarang. 


******************************************************************************

Sekarang, aku belajar tentang semua ni. Sistem ni sebenarnya memang tak bagus. Pensyarah aku lah yang cakap. Kenapa kita tak wujudkan sistem belajar bersama. Bukan masalah nak mampu bersaing atau tak.

Mungkin pihak pengurusan sekolah nak jaga pointer. Bila tahun SPM, banyak ja kawan yang 8A dulu turun ke kelas dua terkahir. Honeymoon lah katakan. Yang dua kelas terakhir naik ke kelas empat yang pertama. Walaupun bukan aku. 


PMR tak menjamin apa-apa. Baguslah dah nak dimansuhkan. 

Tuesday, December 11, 2012

dah ber-CINTA?

Aku tengah hadam buku ni. Best.


Mengisahkan perbezaan antara CINTA dengan cinta. Ini part yang paling aku suka.


3 perkara sesiapa yang ada padanya kemanisan iman. Jom buat checklist.

  1. CINTA pada Allah dan Rasulullah lebih dari yang lain.
  2. CINTA seseorang kerana Allah.
  3. Benci untuk kembali kufur seperti benci untuk dicampakkan ke dalam neraka.

Amacam? Nilai diri sendiri. 


Kalau nak ber-CINTA pun terkedek lagi, jangan mimpi nak bercinta. Bezakan keduanya.

Tuesday, December 4, 2012

resepi #1

Hari ni nak perasan chef lah ! I nak share dengan u ols resepi bebola daging. I try buat menjadi tau. Jadi jangan risau-risau I bagi ajaran sesat eh. Menci menci ! I sue u ols. 

BAHAN

# Daging sebesar penumbuk. Pastikan penumbuk kita sama besar.
# 1 sudu besar serbuk lada hitam.
# 4 ulas bawang putih dan 5 bawang merah. Lepas kupas, kalau gatal mata, guna tangan tu gosok mata. Penawar tu.
# 2 sudu besar tepung beras. Main agak pun boleh.
# 1 biji kuning telur
# Bawang goreng.*tak ada tak apa
# Daun sup/ketumbar *tak ada tak apa
# Garam 
# Gula. I tak nak ajar u ols guna ajinamoto eh. Luruh rambut.


CARA

1. Kisar daging sampai hancur. Kalau u ols tak rajin macam I, beli je daging kisar Ramlee. I rajin sebab sayang tengok daging seketul dalam peti ais tak bersentuh. Hari lain, i pun rajin jugak pergi kedai beli daging kisar.
2. Kisar bawang-bawang tadi.
3. Campurkan daging, serbuk lada, bawang, garam, gula tadi. Gaul.
4. Masuk tepung beras tadi supaya bebola tu tak hancur waktu goreng. 
5. Masuk dua bahan tak ada tak apa.
5.  Masuk kuning telur. Gaul dan pastikan bahan tak melekit di tangan.
6. Buat bulat-bulat sebesar taik unta. *Terpulang u ols.
7. Panaskan minyak, terjun !

Sebelum terjun.


Selepas terjun.


I buta nilai komersial sikit. Tak reti nak berhias bagai. U ols nak buat lauk makan dengan nasi boleh, cicah sos pun boleh. Try lah !


Sunday, December 2, 2012

marah.

 4 perkara yang buat aku marah hari ni. Sangat marah. Berturut-turut. Tapi tak tahu nak marah pada siapa.

Baguslah. Syaitan tengah terkinja-kinja bertepuk tangan dekat hang, Nasuha. Dengan ucapan, marahlah lagi. Marahlah lagi.

Wednesday, November 7, 2012

berat dan cuti.

Bismillah. Rasa seketul beban atas kepala dah hilang. 5 paper untuk sem ni dah lepas, dan dah mula bercuti. yabedabedeuw. Tolong baca yabedabedeuw aku tu guna ekspresi muka biasa-biasa saja. Bukan aku tak suka cuti, tapi ada satu benda yang paling aku tak suka yang akan jadi dalam waktu cuti ni. Satu ja. Tapi dia boleh spoil habis semua mood aku.

 Berat badan naik. 

Kadang-kadang aku rasa macam perlu satu coach yang jaga rutin aku dekat rumah. Mak jenis selalu masak. Masak pulak bukan yang biasa-biasa. Tambah-tambah bila anak dara yang tiga orang dia ni balik rumah. Abah tak suka makan dekat luar. Mak dengan abah ni suka buat makan-makan lepas tu panggil orang datang makan dekat rumah. Arghh. Tekanan. Tekanan sebab aku akan makan banyak melebihi tekanan sebab aku kena basuh pinggan yang banyak. 

Aku selalu pesan dekat mak. "Mak, jangan masak banyak sangat waktu cuti nanti. Nasuha takut gemuk." Mak balas, "Ala. Makan ja. Petang-petang main la badminton dengan adik." Padahal petang aku lebih suka tengok Spongebob Seluar Petak dan tengok adik main badminton dengan kawan dia. Bagus. Dalam bab makan, mak bukanlah seorang yang understanding. Alasan dia, bila lagi dia nak masak untuk anak-anak. Sebab nanti anak-anak  pulak kena masak untuk dia. 

Itu kisah mak. Ni pulak kisah abah.

Baru-baru ni aku ikut abah pergi ambil adik dekat hostel. Dalam kereta, tiba-tiba dia cakap. " Nanti Nasuha dah ada anak, banyak mana pun keja, curi jugak masa masak untuk depa. Jangan bagi anak-anak makan dekat luar. Biar dari kecil sampai besar, depa makan air tangan kita. Bukan masalah nak jimat duit. Tapi, air tangan kita tu lah sebenarnya yang didik anak-anak jadi baik." Aku jawab, "Okay." Tak tahu nak respond apa. Peh. Sumpah malu bila abah sentuh benda macam tu. Kalau dengan mak okay lagi. 


 Apa yang mak dengan abah kita buat sebenarnya ada sebab kukuh di belakang. 

Friday, October 5, 2012

amoi.

Sedang aku mandi, dengar pulak suara orang masuk toilet sambil nyanyi lagu Ainan Tasneem. Ala. Tajuk Aku Suka Dia ke apa entah. Kuat kot orang tu nyanyi. Aku tak tau siapa. Tapi sedap. Confident je dia nyanyi. Tahap audition America Idol. Pitching, vibreto semua cukup. 

Cepat-cepat aku mandi. Nak tau sangat siapa yang nyanyi. Sebab, semenjak masuk maktab ni, jarang sangat nak dengar orang menyanyi dekat toilet. Hormon malu dah tersebar kan. Dah keluar shower room, aku buat-buat nak basuh kaki dekat tempat wudhu'. Padahal rutin selepas keluar shower room, gosok gigi dengan cuci muka dekat sinki. #detail pulak aku cerita. 

Jeng jengggg..

Amoi yang nyanyi maaa ! 

Aku tengok dia sambil senyum. Dia balas senyum aku sambil nyanyi dan buat donno. Macam nak cakap je, "You nyanyi sedap maa. Belajar mana?" Tapi waktu tu nampak dia rushing. Tu pun sempat lagi nyanyi. Serius sedap. Dah la nyanyi lagu Melayu pulak. 1 Malaysia maaa ! Aduh. Sakit pancreas.

emak.

Hari ini mood aku biasa-biasa ja.
Habis kelas, pergi Tesco, makan, beli barang sikit, then balik.
Dah sampai bilik, tengah rehat dekat bilik, dapat mesej dari mak. "Hai anak mak. Buat apa tu?"
Terus aku kol. Sebabnya, dengan mak ni, tak best main mesej-mesej. Kaku. Tak puas nak bercerita panjang. Nak gelak-gelak lagi. Bagi aku, mak darjatnya tinggi. Aku takkan samakan dengan orang lain dengan hanya bermesej-mesejan. Itu pendapat aku lah. #ekstrem sangat ke?

Cerita punya cerita, aku lupa yang kredit aku tinggal RM1.20. Maklumlah, aku Maxis, mak Celcom. Akaun Maxis aku expired 2013. Sayang pulak nak tukar ke Celcom lagi. Tahun depan lah. Youth Club la katakan. Aku beli waktu aku youth-yolk dulu. Melalut. Last sekali, line aku dengan mak, terputus. 

Nasib baik cukup untuk hantar satu mesej dekat mak. 
"Nanti dah top up, nasuha call mak eh. Kita sambung cerita tadi tau. Doakan nasuha ! Babai mak ! Ailebiuu!"

Mak balas, "Thanks for your LOVE".

Terus aku rasa hari ni special gila. Mak, you just made my day ! Kalau la aku ada kredit lagi, nak je aku cakap dekat mak.
"Sayang nasuha tak cukup langsung nak banding dengan mak." 


my cofactor

kalau boleh, aku tak nak dia sakit.  aku tak nak dia susah. aku tak nak dia tua pun. Panjangkan umurnya, jangan Kau ambil nyawanya sebelum Kau ambil nyawaku. Aku tak kuat hadapi kehilangan Ya Allah. 


Thursday, September 20, 2012

lullaby song.


hai adik najwa. ni first lagu adik akak rasa bermakna sikit tau. tapi kan dik, lagi bermakna kalau dalam klip ni, adik  labuhkan sikit tudung, dan tambahkan diameter seluar. lagi ohsem !! sebab lagu ni berunsur ketuhanan. anyway adik, akak suka lagu ni. #geli dekat diri sendiri berbahasa begini. fieeuwwww

Saturday, August 11, 2012

SBE 4

Kali ni buat dekat sekolah bandar sikit. Sebuah sekolah yang bukan calang telah dipilih. Dari dulu lagi aku selalu dengar nama sekolah ni. Semalam, aku pergi fotostat borang-borang penting untuk bawa ke sekolah. Sempat aku bersembang dengan pak cik fotostat. Dia cakap, sekolah tu memang budak pandai. Aku kecut perut.

  • Kali ni manusia yang berSBE dengan aku, 14 orang. Great !
  • Guru Besar sekolah ni berpangkat datin. Great ! Lagi aku kecut perut.
  • Dalam ucapan dia waktu dia introduce dekat student, dia tak perkenalkan kami as cikgu. Tapi, kakak dan abang. Great !
  • Sekolah aku still tak putuskan hari Rabu ni cuti atau tak. Guru besar ikut keputusan cikgu. Walaupun pekeliling dah keluar. (Bukan pekeliling wajib ikut ke?) Great !


Sebenarnya, guru besar tu tak john langsung. Berdosa aku. Ingat dia sombong. Aku suka pensyarah atau guru besar yang bahasakan diri cikgu. Nampak humble gitu. Tak kisah la dia datin ke, tan sri paduka ke. Benda baru yang aku dapat hari ni, bila dia cerita pasal status sosial student kat sini. Ada yang parents drug-addict, yang kena dera, mak tiri makan setiap hari pukul 6 petang. Sebelum ni aku tak didedahkan sangat dengan semua ni. Ye la. Mana ada guru besar yang cerita benda buruk pasal sekolah dia. Mesti semua yang best-best je. Anugerah sana anugerah sini. Aku macam salute la dengan guru besar ni. Mungkin dia nak bagi overview pasal tugas cikgu ni. Bukan sejenis student yang kita akan face nanti. 

Untuk first day SBE kali ni, aku bagi 3 dari 5 bintang. Macam Sinaran Passport Kegemilangan pulak.

Thursday, July 26, 2012

hidup oh hidup.

Siapa kata hidup ni senang? Meh sini aku jentik cuping telinga dia. Dugaan merata-rata. Macam jalan tar dekat lorong belakang kedai Ah Seng. Lubang melambak. Silap langkah, terbenam kaki. Macam hidup, tak pandai jaga diri, habis. Dugaan ni Allah datangkan bukan dengan cara hidup susah ja. Tapi, hidup senang pun dugaan. Setengah orang cakap, "Aku hairan tengok orang. Masalah tak henti. Aku happy je. Tak da pulak aku diuji dengan apa-apa." Sahabat, anda salah sikit ye. Itu pun sebenarnya ujian. Allah nak tengok macam mana kita handle ketidakadamasalah kita tu. Bongkak kah kau? Sombong mendongak langit? 
Minta dijauhkan. Mak selalu pesan, walau apa pun kejayaan yang kita dapat, jangan mendongak langit. Jangan sesekali. Sebab tak kemana pun. Kalau kau dah sombong dengan diri, orang sekeliling, Allah, habislah. Senang cerita, merendah diri lah. Tak rugi. Orang lagi respect ada lah. Kan? *sengehhh


Bagi aku, dugaan yang berat lebih baik dari dugaan yang tak ada dugaan? err. Urdhunya bahasa. Maksudnya, kalau kita ditimpa kesusahan, barulah kita macam "Ya Allah. Ampunkanlah dosaku......lagi dan lagi". Kita akan selalu ingat Allah kan? Kalau Allah bagi dugaan kejayaan dekat kita? Selalu ke kita akan terus meminta dari Dia? Tak semua macam ni. Tapi, akan ada jugak sikit. Biasalah, dah senang kan. Jujurnya, yang tu paling aku takut. Takut jauh dari Dia. Sebab kita akan rasa hidup ni ditongkat langit. Bahaya kan? Nauzubillah. 


mencarikonklusi~ Alhamdulillah, suprise final result. Hadiah untuk mak dan abah. Boleh kurangkan sikit rasa penat diorang besarkan aku. Apa pun, merendah dirilah. Tak selalunya kita di atas. Be to Allah as He wishes, and He will be to you more than you can wish for. *senyuuummmm

Saturday, July 14, 2012

video pilihan.


sedia untuk ramadhan?

Setiap kereta dan motosikal perlu panaskan enjin sebelum bergerak. Begitu juga kereta lembu. Lembu itu perlu diberi makan dan diusap-usap kepala mahupun perutnya sebagai motivasi untuk bergerak.

Sebelum ni, aku tak tahu pun pasal apa yang kita perlu buat sebagai persediaan Ramadhan. Apatah lagi, nak terfikir pasal wujudnya sekumpulan manusia yang adakan majis untuk menyambut kedatangan Ramadhan. Subhanallah. Pertama kali aku sampai ke majlis macam tu. Ada perkongsian ilmu, makan sedulang, dapat kenal dengan ikhwah yang tak pernah berjumpa pun sebelum ni. Mereka sangat meraikan kedatangan Ramadhan. Sangat. Besarnya Ramadhan. Bulan yang mana Allah luaskan pintu keampunan seluas luasnya. 

Aku tahu tibanya Ramadhan, manusia perlu berlumba-lumba untuk dekatkan diri kepada Allah. Aku silap. Sebelum kita mula masuk Universiti Ramadhan ni, kita perlu biasakan diri dengan segala qiam, zikir, bacaan Al-Quran dan serba serbi lah. Perlu mula sekarang. Lagi 6 hari. Nanti, tak lah lelah waktu sampai Ramadhan. 

Mereka sangat ohsem.

Booklet Battle Plan untuk Ramadhan tahun ni. Semoga penuh diisi. 


mencarikonklusi ~ tak sabarnya Ramadhan. :)


Thursday, July 5, 2012

Allah.

Tak ada tajuk lain lagi yang sesuai dengan post kali ni. Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah. Besarnya kuasa Allah. Betul lah kata orang, kalau kita nak berubah ke arah kebaikan, Allah akan turunkan guider yang ohsem ! Semalam Nisfu Syaaban. Seperti mana orang lain, aku cuba merebut peluang yang ada. Minta seminta mintanya doa. Terasa malu dekat Allah sebab diri terlalu meminta dan kurang memberi. Semoga Allah makbulkan segala doa. Amin. Hari ni, macam orang lain jugak, berpuasa sunat Nisfu Syaaban. Tapi hari ni, penat bagai nak gila. Penat pelik. Kelas straight dari pagi sampai petang. Biasalah. Allah nak test lettew. Lepas tu, buka puasa cepat-cepat. Kejar masa nak dating dengan Imam Muda Najdi. Ada ceramah dekat dewan kuliah utama. Faktor utama nak pergi sangat-sangat sebab sebaya la katakan. Teringin nak tengok cara dia sampaikan dakwah walaupun dalam usia yang muda. Seronok. Alhamdulillah, bertambah sikit ilmu aku yang memang secubit garam ni. Hari ni, mungkin Allah dah tetapkan rezeki untuk aku. Hari lahir dah sebulan lepas. Tapi dapat lagi hadiah. Syukur. 

Aku sebenarnya malu dengan Allah. Bagi aku, aku hanya beribadat setakat yang mampu sahaja. Tidaklah sampai bangun tengah malam untuk tahajud dan sebagainya. Tapi, aku rasa nikmat yang Allah bagi tak terhingga. Macam tak sepadan ja dengan amalan aku yang secoet ni. Astaghfirullah. 

Monday, July 2, 2012

Jaga hati tu penting. Sebab benda ni lah yang akan menjadi punca satu masalah. Macam mana nak jaga hati?  Hati ni halus kan? Senang terkoyak, tercalar. Senang sangat. Dalam konteks student macam aku yang sehari hari hidup dengan kawan, memang penting sebenarnya menjaga hati. Kadang-kadang benda yang kita sendiri tak sedar sebenarnya boleh ja jadi punca hati orang calar. Kita kena jaga betul-betul segala benda yang orang sudah nampak. 

Malas aku nak berkias panjang. Muka.Wajah. Perlu jaga. Maksud aku ekspresi. Ekspresi muka tu bagi aku satu benda yang penting. Sebab aku mudah faham riak muka orang. Jadi, kalau tak suka mana pun seseorang terhadap seseorang, jangan tunjuk sangat. Orang boleh tahu. Kebetulan pula, kalau Allah nak tunjuk orang yang sedang diekspresikan wajahnya itu, kantoi beradab lah. Kalau tak buat muka, muka kamu cantik, kawan. Tapi, bila dah buat muka macam tu, kamu dah membazir tenaga urat muka kamu. Dan ketahuilah, kamu memendekkan umur kamu untuk dekat kepada usia tua. Walaupun mekap setebal 17 inci sekali pun.  

mencarikonklusi ~ Sebab tu, aku malas nak ambil tahu hal orang. Nanti diri sendiri jadi banyak fikir. 

Tuesday, June 19, 2012

dua tahun lagi.

Masuk sem baru kali ni tak seseronok sem sem lepas. Aku sendiri tak tahu kenapa. Yang boleh tahan sikit pun sebab aku ada lagi 2 tahun nak keluar dari tempat ni. Subjek yang dah mula dengan mikro-teaching nya. Ingat senang? Aku tengah tunggu keputusan periksa sem lepas. Perasaan dia sama macam tunggu giliran cabut gigi. Ketar kepala lutut. Rasanya tak boleh kekalkan apa yang aku dapat sem lepas. Macam lagi rendah ja. Alahai, nak pertikai apanya. Dah hang usaha banyak tu, banyak tu lah hang dapat. Sem ni aku terghalit (leka) sikit. Mungkin sebab masa gap antara hari exam tu jauh sangat kot. Erm, salahkan benda lain pulak. Podah !

mencarikonklusi ~ Semoga dapat balik semangat. Kesian Mak Abah mengharap dekat rumah.
Sahabat itu untuk saya MAHAL..
Kerana itu jika dia terjun ke dalam NERAKA,
saya SANGGUP TERJUN juga untuk MENGAMBILNYA SEMULA..
-Hilal Asyraf-

dislike.


Wednesday, June 13, 2012

hardest battle.

Bagi aku, pertarungan yang paling susah, bila kita kena bertarung dengan diri sendiri. Tak kisah dalam apa benda pun. Nak merubah diri maybe. Susah sebenarnya nak merubah benda yang memang dah sebati dalam diri. Contohnya, apa benda yang berkaitan dengan diri, yang kita rasa macam benda tu tak elok, dan kita memang perlu ubah. Perlu. 
Pengalaman aku sendiri, aku sukakan hiburan. Tak kira sama ada aku menghiburkan atau aku dihiburkan. Senang cakap, dari kecil, aku suka menyanyi, menari. Walaupun keluarga aku tak pernah ajar semua tu. Waktu tadika, aku sendiri yang offer diri bila waktu senggang. Macam 5-10 minit sebelum balik rumah, cikgu akan nyanyi ramai-ramai dengan student. Lagu Seekor Labah-Labah ke, ABC ke, Hujan Rintik-Rintik Air Bergelombang ke. Aku akan bisik-bisik dekat kawan suruh dia bagitau cikgu. Malu nak bagitau sendiri yang aku nak nyanyi. Nak bagitau malu, nyanyi tak malu pulak? Podah! Sampai la sekolah rendah dengan menengah. Lepas Form 3, aku quit. 

Sebabnya:
  1. Aku baru tahu suara perempuan aurat. 
  2. Ustazah dalam kelas asyik perli aku. 
  3. Study aku merudum. 
 
Kesan :
  1. Kena blacklist dengan cikgu-cikgu yang ajar persembahan aku dulu. 
  2. Aku menghadapi masalah bila cikgu yang mengblacklist tu mengajar kelas aku. Dia takmau cakap dan pandang muka aku. Sampai aku habis sekolah. 
  3. Stress yang amat sangat sebab tanggung sorang-sorang. Takut ilmu tak berkat. Bermasalah dengan cikgu bukan benda boleh dibuat main-main.
Aku tak pernah melibatkan parents dalam hal ni sebab bukan depa yang ajar aku minat benda ni dari kecil. Depa just tahu yang aku tiba-tiba nak berhenti dan tak halang. Tapi, alasan yang aku bagi dekat sekolah dulu kalau orang tanya kenapa berhenti, aku akan jawab parents tak bagi. Padahal, tak pun.

Lepas pada tu, bila sampai HAKA (Hari Anugerah Kecemerlangan Akademik), aku boleh tengok kot luar tingkap je orang buat rehearsal persembahan.


 *******************************************************************************

Sebenarnya, kita boleh ubah diri kita walau macam mana benda tu melekat liat pun dalam diri. Tak kisah la, minat ke, pakaian kita ke yang kita rasa tak berapa kena dengan agama. Allah ada dengan kita. Buat apa kita nak risau? Sebab benda yang kita buat tu betul. Cuma tinggal, yakin ja pada diri. Biar lah apa orang nak kata. Sebab ilmu Allah ni luas. Banyak lagi benda yang best-best yang Allah pun suka. Qasidah ke, nasyid ke. Hiburan jugak tu. Pakaian pulak, normal lah, orang perempuan ni sebenarnya sukakan benda yang cantik, dan dia sangat suka bila orang puji dia cantik. Aku tak terkecuali. Suka sangat dengan dresses, tudung belit-belit sana sini, mekap-mekap. Aku suka. Tapi, kita perlu rujuk pada hukum Allah. Boleh je nak pakai dresses. Allah tak marah. Asalkan, labuh, warna tak terang mak enon, okaylah tu. Islam kan sederhana? Boleh je nak mekap. Allah tak kata pun tak boleh. Asal sesuai pada masa, tempat, dan kepada siapa kita bersolek.

Bila kita dah mula ambil langkah perlahan, Allah akan uji kita. DIA sebenarnya nak test istiqamah tak kita sebenarnya. DIA bagi macam-macam halangan. Kena blacklist lah, rasa diri down lah sebab rasa diri tak hot macam orang lain. Ayat yang aku rasa sesuai, kita perlu kebal. Maybe sebab aku malas nak ambil tahu hal orang lain, aku rasa macam lantaklah. Aku dengan hang lain. Allah kurniakan setiap hamba dia macam-macam kelebihan. Tambah tolak lah kan? Bila kita dah get use dengan segala perubahan, Allah akan bagi seribu kemudahan untuk kita. Trust me.

Alhamdulillah, cikgu yang blacklist aku dulu tu dah okay dengan aku lepas aku ambil tindakan berani mati wish hari guru dekat dia. 

Ikhlas dari hati.


 mencarikonklusi ~ I.S.T.I.Q.A.M.A.H

Sunday, June 10, 2012

21 (lagi)

Ingatkan tak da kek tahun ni.



Antara hadiah birthday tahun ini. Macam tau-tau ja aku 'rajin' membaca. Aku tekad nak baca sampai habis semua novel ni. Nak buat rekod. 4 biji novel yang pernah dibaca selama 21 tahun hidup. *tolak novel komsas sekolah menengah


mencarikonklusi ~ Terima kasiihhh !

Saturday, June 9, 2012

21.

Alhamdulillah. Allah tak tarik lagi umur aku. Maksudnya memang banyak la dosa aku. DIA dah bagi peluang 21 tahun nak bertaubat. Terima kasih atas ucapan dan doa. Semoga Allah memberkati umur. Sejujurnya, harapan aku bila dah umur 21 ni, aku nak ubah pemakaian dulu. Harap berterusan. Hari lahir kali ni, tak dak kek. Sebab tak da siapa kat rumah. Harap aku nak habiskan, memang keras kematu la dalam peti ais.


mecarikonklusi ~ Dalam banyak-banyak ucapan, aku tak jumpa lagi ucapan yang betul-betul aku nak. *Semoga cepat kurus*. Terima kasih.

Tuesday, June 5, 2012

aktiviti cuti.

Cuti kali ni memang aku dah tanam dalam-dalam niat nak belajar masak. Untuk masa depan lah katakan. 

 kek coklat


cup cake coklat #acuan je lain dengan gambar atas. Bahan sama.


Next menu, kek pandan.






















mencarikonklusi ~ satu hari satu menu. tujuh puluh hari tujuh puluh menu. ya, ini pantun.

Thursday, May 24, 2012

terkesan.

A love letter from a Muslim man to the girl he loves.

“If you love me, don’t confess your love to me, this won’t please me and will keep me away! love words don’t attract me. If you love me, wait for me and I will knock on your door in the right time. Don’t give me privileges which I don’t deserve. Keep me away from you, and I will approach you. If you approach me, I will stay away from you. Don’t love me, for I want you ignorant in love. I want to teach you love when the right time come and you will be my Halal, only when we are joined together under our Creator’s satisfaction.

Don’t tell me what you feel, don’t give me from your time, don’t push me to lose you. I am a man who won’t accept to see the one he loves committing sins or to live a forbidden love behind the back of her family. I don’t want her to feel guilty and don’t want her heart to suffer.

Put limits to me that I won’t cross, kill me inside you so I won’t grow to kill you. Preserve what is beautiful inside you. I want you innocent, chaste, pure. I want you dear, not easy. And then, Only then, I will face everything and will be ready to go through difficulties to get you

How could I be a faithful man to you when I try to break your chastity? How would I be faithful to you if I push you to betray your family? How could I trust a love which grew under Allah’s wrath ? To love you means to protect you, to preserve you not to kill what is beautiful in you.

Don’t be easy because then, I may not value you. Don’t love me now, so I won’t hate you! My heart wants you and doesn’t want to lose you. I don’t want you to be just a passing fancy to me, I want you a wife, a lover, the mother of my children, I want you to be the one I will spend my whole life with.”


mencarikonklusi ~ oyeah. 

Thursday, May 17, 2012

sign

Beberapa hari lepas aku mengalami konflik hati. Dah lama betul tak alami. Dah memang tahap tak boleh study. Padahal tengah study week. Dan, dalam waktu ni juga, time aku tengah struggle gila nak try juga study, aku teringat satu ayat ni. Tiba ja mulut aku teralunkan ayat ni. Ayat ni aku hafal waktu darjah lima dulu. Terus aku cari tafsir.


بَلِ اللّهُ مَوْلاَكُمْ وَهُوَ خَيْرُ النَّاصِرِينَ ﴿١٥٠

150. Tetapi (ikutilah Allah), Allahlah Pelindungmu, dan Dia-lah sebaik-baik Penolong.

 Surah Al-Imran, ayat 150.
  
Maksud dia memang betul-betul kena batang hidung aku. Memang sharp. 
Aku lega gila. Allah ni, kalau Dia nak bagi petunjuk, dalam apa cara pun boleh. Ikut suka Dia lah nak bagi cara mimpi ke, cara bacaan dalam buku ke, terkeluar sendiri dari mulut macam aku ke. 

Lepas aku dapat hint tu, main blue clues la aku. Rupa-rupanya Allah ni nak dengar rintihan aku untuk minta pertolongan Dia rupanya.

Subuhnya, aku buat solat sunat hajat dan Alhamdulillah! Malam tu juga konflik hati aku tu hilang macam tu ja. Macam tak ada apa benda jadi pun. Serius, rasa tenang gila. 

mencarikonklusi ~ Aku yakin dengan pilihan Mu. 

Thursday, May 3, 2012

terima kasih.

Tahun ni awal betul aku dapat hadiah hari lahir. Padahal lagi sebulan lebih. Terima kasih kepada anda FI. Ya. Anda tahu siapa anda. Terharu dan terkejut. hehe

Note dekat atas tu tak tahan. "Buka pada 9 Jun 2012".

Bab-bab hadiah ni aku gelojoh sikit. Fuh. Sabar.

mencarikonklusi ~ Terima kasih sahabat. Allah saja mampu balas. Semoga dirahmati Allah selalu. ;)


Thursday, April 26, 2012

.

Dulu, aku selalu tensyen dan meluat gila gila kalau ada cikgu yang suka pilih pilih gender. Maksud aku macam ni. Cikgu lelaki baik dengan murid perempuan dan cikgu perempuan baik dengan budak lelaki. Geram kan?

Dekat sekolah aku dulu, ada wujud satu kes yang mana cikgu perempuan ni, kalau dengan murid laki alahaii. Lembut ja leher tu haa. Kalau murid perempuan, tak cakap sangat pun. Dan ya. Dia tak kahwin lagi masa tu. Aku namakan Cikgu A. Cikgu A ni, dia ajar kelas aku Pendidikan Seni. Time kami sekelas tengah buat kerja dia, jangan haraplah dia nak mai round round dekat meja perempuan. Dia akan melekat "kedepupp" dekat meja sorang budak laki ni. Nama dia MR. MR nie Melayu keturunan Bugis. Memang hensem la kot. Putih. Cikgu A tu, sikit-sikit asyik puji ja si MR tu. Lepas tu dia memang suka sangat sembang dengan budak laki. Macam kami yang perempuan ni tak wujudlah senang cerita.

Lepas dari insiden tu, aku terus buat generalisasi. 

CIKGU PEREMPUAN YANG TAK KAHWIN LAGI SUKA LAYAN MURID LELAKI MELEBIHI MURID PEREMPUAN

Aku memang berpegang kukuh dekat prinsip ni. Sampailah satu tahap.

Dah tiga kali aku pergi buat SBE dekat sekolah setiap sem. Bila aku tenung-tenung balik, gambar aku banyak dengan murid laki, surat atau hadiah banyak dari murid laki, aku banyak ingat nama murid lelaki, yang dok friend dekat FB murid lelaki, yang dok hantar mesej pun murid lelaki. Habis murid perempuan? Badi Cikgu A turun dekat aku kah?


Aku dah dapat realise satu benda. Aku terapat dengan murid lelaki nie sebab diorang ni style ringan mulut. Ada ja benda yang aku nak berleter. Macam manapun, mesti aku akan cakap banyak dengan diorang berbanding budak perempuan. Budak perempuan dalam umur sekolah rendah ni, pemalu. Diam ja. Jadi, aku tak banyak masalah dan automatik tak payah berleter panjang dekat diorang. Sebab tu, nama murid perempuan ni aku tak berapa ingat sangat. Jarang sebut sebab diorang tak buat perangai. Kalau murid lelaki, MasyaAllah!

Lepas tu aku reflect balik dengan kes Cikgu A ni. Dia pun mesti macam tu jugak kan dulu. 

Sebelum ni berapi sangat kau, Nasuha. Padan muka!

dah boleh bernafas.

Alhamdulillah. Hari ni, baru aku rasa boleh bernafas sikit lepas hampir dua bulan jugak la sibuk dengan segala benda. Assignment, portfolio, gadjet, test, UAK, Karnival Akademik semua dah lepas. Kalau tidak malam ni ada lagi kelas, tapi, setelah buat confession dengan lecturar, huh ! kelas batal beb!
 
Hari ni aku, takmau fikir apa langsung. Nak balik je. Mak dah pesan suruh ajak kawan datang rumah. Nak buat ais kacang katanya. Maklumlah, rumah aku ada mesin ais kacang. cewah

Tensyen buat assignment Politik hari tu, sempat aku main kelik kelik.




Balik esok, lepas peluk mak, aku nak peluk yang nie.



 


Friday, April 20, 2012

Selamat Hari Lahir Abah.

19 April 1958. Hari ni genap la umur abah 54. Abah aku ni tegas sikit orangnya. Dia memang jaga anak-anak dia dari segi apa benda anak dia makan, main, buat, berkawan. Semualah. Abah aku ni orang sukan badminton. Seminggu kalau dia tak turun main, dia rasa tak senang duduk. Sampai aku umur sekarang, dia still ambil tau semua pasal aku. Dulu, waktu aku kecik, jangan haraplah nak beli cekedis-cekedis semua tu. Haram ada dalam rumah !Tambah-tambah kalau keluar pergi kedai dengan dia. Aku diam ja. Tapi, yang peliknya, aku memang tak pernah minta pun semua benda tu. Mungkin sebab dah biasa kot.

Aku ingat lagi. Umur aku darjah dua. Aku teringin sangat nak makan ais pop. Ala, ais yang warna-warni tu. Tapi yang ni versi tak beku. Seronok pulak aku tengok kawan aku main tembak-tembak guna ais tu. Cara dia, gigit sikit plastik ais tu kasi berlobang, then, picit. Laju la air tu keluar kan. Bukan nak minum sangat pun. Lepas tu, aku beli la dekat rumah belakang. Sepuluh sen je. Time tu aku rasa berdosa macam bunuh orang.*OVER. Dengan perasaan berdosa tu, aku kayuh la basikal balik rumah. Ingatkan abah takda kat rumah. Aku pun lega gila gila. Gigit buat lobang sikit dekat plastik ais tu lepas tu picit masuk mulut sambil tengok kartun Sailormoon.

Tiba-tiba, ada orang rampas ais tu dari belakang. Terkejut jebon lah aku. Rupanya abah. Dia dok usha aku lama dah rupanya. "Berapa kali abah kata jangan beli! Ketegaq! Beli jugak! Ais dalam peti ais tu orang dah buat sedap-sedap takmau makan!" Tapi, sebelum dia serang aku, dia bagi can la jugak aku merasa setengah ais tu. Lepas tu, merah lah telinga aku. Aku ingat lagi, tersedu-sedu aku nangis. Sedih. Arwah Tok yang pujuk. Betapa abah aku tak bagi aku makan benda-benda macam tu.

Bila dah besar pulak. Benda lain pulak dia kawal. Sampai sekarang,dia still suruh aku mandi, kalau aku mandi lambat. Kalau aku tengah dalam bilik air tu pulak, aku akan dengar suara dia, "Nasuha, mandi tu gosok kepala banyak-banyak. Biar haba dalam badan tu keluar. Abah pegang tangan Nasuha tadi panas tu. Tu lah. Mandi kurang".

Dia jugak yang tentukan pakaian aku sekarang. Kalau aku terpakai jeans yang ketat sikit. Dia akan geleng kepala. Lepas tu dia akan kata, "Nasuha tak kesian kat abah ka?Abah yang kena tanggung ni." Aku kalau dengar ayat keramat tu. Terus masuk bilik tukar. Tak cakap banyak dah.

Ha. lagi satu. Aku nak cerita akibat tak dengar cakap abah. Kes ni baru berapa bulan terjadi. Macam ni, aku jenis cepat terpengaruh dengan orang. Sepupu aku ni promote la satu jenis foundation muka dekat aku. Aku tengok dia pakai pun cantik. Maybe sebab sesuai dengan kulit muka dia kot. Bila aku try pakai, muka memang nampak flawless ja. Cantik. Aku pun nak beli. RM80 pun aku tak kesah. Asal muka nampak okay. Buruk betul perangai. Abah aku dah perasan dan dah nasihat aku. Jangan guna. Guna la apa yang aku selalu guna. Tapi aku degil. Nak pakai jugak. Sebab aku ni fikiran pendek. Asal nampak kesan awal je, aku dah syioq tak terhengga. Lepas 2 3 minggu, muka aku infection. Bila abah suruh stop lagi, aku keras kepala jugak. Lagi teruklah infection. Lepas tak tahan sangat, aku stop. Dan muka aku better. Jangan ingkar perintah abah sebab dia tau yang mana baik dan buruk dekat kita.

Motor lama dengan helmet tembikai dia. Semat dop abah saya? *gambar ini diambil sebelum penguatkuasaan helmet tembikai tidak dibenarkan oleh JPJ Malaysia

mencarikonklusi ~ Selamat hari lahir abah. Semoga abah diberkati umur dan dimurahkan rezeki. *First time abah balas mesej aku panjang gila waktu wish tadi.

Wednesday, April 18, 2012

manis.


siapa setuju angkat ketiak !!

walaupun aku ni tak berapa boleh sangat dikategorikan dalam gadis solehah, tapi aku sokong statement  ni 300%. hehe. 

mencarikonklusi ~ psst. ada orang tu kan nak simpan janggut macam osama bin laden. over ! hew hew


tak ada tajuk

Apabila ALLAH menghadirkan sahabat yang begitu banyak 'songeh' dan mencabar kesabaran kamu,ketahuilah sahabat itu datang bukan dengan sia sia melainkan ditakdirkan ALLAH untuk menguji keikhlasan kamu dalam persahabatan. 

ha. kasi besar sikit. apa? apa? entry aku kali ni bukan nak mengumpat ehh. terasa sikit-sikit dalam berkawan tu biasalah. Mana ada orang sempurna. Allah ni macam tau tau je kan aku tengah heart feeling sikit hari ni.Terus Dia bagi hint dekat aku suruh baca quote ni.  Tiba-tiba je aku jumpa quote ni sambil aku main scrol scrol home facebook. hehe

mencarikonklusi ~ Ya Allah, bagilah hati aku ni keras sikit. Lembik sangat. Kecik punya hal pun nak terasa. Podah lah nasuha !

Friday, March 30, 2012

suram muram peram.

Weekend. Aku terbangun lewat kaw kaw punya. Tu lah. Aku dah mula berjinak-jinak tidur malam pukul 3 lebih. Apa yang aku buat pun tak tau. Bangun, cek inbox, kawan suruh pergi bilik dia ambil nasi lemak. Ouh. Ranap diet aku. Nasib baiklah nasi tu kecil. Tapi kecil-kecil pun, kalau cek kalori mau nya 3- 4 round jugak lah pusing padang.

Aku memang blur hari ni. Padahal kerja bertimbun. Tak tau yang mana satu nak mula dulu. Tengah hari, mulut terasa nak makan buah.


Ni lah makanan ruji aku sekarang. Tak kurus lagi, tak tau lah. 

Sudah-sudahlah. Jum buat kerja ! *buat-buat semangat

mencarikonklusi ~ Allah, jadikanlah hari ini lebih baik dari semalam dan hari esok lebih baik daripada hari ini. Amin.

Sunday, March 25, 2012

*buat-buat batuk



Dengan KuasaMu
Jiwaku tergoncang
Terus melayang
Mengembara cinta

Dengan KuasaMu
Hati telah terpaut
Lalu terikat
Ditawan cinta

Bukan bibir ini berbicara
Namun jiwa ini berbahasa
Dalam lamunan ku yakinkan
Kaulah teman kebahagiaan

Tuhan temukan daku penawar
Terluka ditusuk duri cinta
Hanya dia..cuma dia
Yang kan mampu menyembuhnya

Dan terus aku
Terus berdoa
(Hanya dia membawa bahagia)

Dengan KuasaMu
Mataku memandang
Sepenuh sayang
Dia tercinta

Dengan KuasaMu
Pastiku diseru
Dan kan menyatu
Di ambang cinta

Wednesday, March 7, 2012

tak sedap.

Hari ni memang aku rasa tak sedap. Tak sedap badan, tak sedap hati, tak sedap mulut, tak sedap mata, tak sedap segalanya lah. Mungkin hari ni hari Rabu kot. Hari yang paling aku tak suka dala satu minggu. Dengan kelas Politik, lepas tu petang tu pulak Koko lagi. Haish.

Sebenarnya, ada benda yang lebih tak sedap. Hari ni aku banyak dengar berita kematian. Pensyarah dekat maktab, Dr Yasmin. Lepas tu pulak dengar ceritanya ada lagi pelajar guru dari IPIS yang meninggal sebab kemalangan waktu on the way balik dari praktikum. Allahuakbar. Allah lah sebaik baik perancang. Kita tak tahu apa apa pun kan. Aku sempat stalk fb arwah yang meninggal sebab kemalangan tu. Muka dia Ya Allah. Bersih lagi suci. Tenang aku tengok. Komen-komen dia pulak memang semua baru-baru lagi. Allah Maha Mengetahui.

Kes tak sedap dengan hati pun ada jugak ni. Kecik hati sebenarnya. Kalau kau tak ada teman, aku jugak yang kau ajak. Aku pun ikut. Tapi, bila kau dah tak ada benda susah depan kau, aku pun kau tak jeling. Aku ni patung mungkin. 

mencarikonklusi ~ Untuk majlis ilmu dekat surau tu, memang aku nak pergi. Untuk pameran agama tu, memang aku nak join. Tapi kau tak ajak. Okay.

Saturday, February 25, 2012

hari ini, hati saya sudah diisi. ;)

Seronok sebenarnya bila kita cari makanan untuk hati kita. Dapat pengalaman baru, jumpa macam-macam orang, boleh tengok macam-macam. Aku suka ayat Wardina Safiyyah, "Kalau kita nak buat baik, Allah akan hantarkan orang yang baik untuk membimbing kita". Lebih kurang macam tu la bunyinya.

Hari ni, aku ke PISA. Cadangan awalnya, nak tengok ceramah Ustaz Don. Kami bertolak pagi. Bila dah sampai sana, aku macam "Aik??". Ada pulak pertandingan nasyid. Wah wah wahh. Senyum sampai ke telinga lah aku. Tambah pulak budak maktab pun peserta. Ada lagi ekspo- ekspo makanan halal. Boleh jalan-jalan, makan-makan, minum-minum, tengok-tengok. Ceramah Ustaz Don tu sebenarnya 2.30 petang. Lepas solat Zuhur semua, masuk balik dewan tu. Nasib baik lah kami ni memang generasi awal, banyak lagi tempat kosong. Sebab nak tatap muka Ustaz Don punya pasal. Actually, bukan Ustaz Don sorang je, ada Ustaz Roslan Che Ros, Ustaz Akil Hay dengan bini dia Waheeda Wakaza Wakaza. Okay, not bad. Ustaz Akil Hay pun best. Cumanya bini dia tu kurang menyengat sikit dia punya penyampaian. Mungkin baru lagi. Takpe. Boleh belajar dari incik suami anda. Wakaza ! Wakaza ! 

And you know what !






tenenieeewwwwwww



At last ! Dah dapat beli !! Sebelum ni dekat mana pun aku serbu asyik habis ja. 


 Shot dari atas. *Kamera handfon je


 Do you see my Ustaz Don tengah semangat bercakap? thehehe



 Wakaza ! Wakaza !


  Snap ambik hati je ni Mawi. heh

mencarikonklusi ~ Ada seller Quran Digital dekat satu booth ni nak promote barang dia. Dia panggil aku PUAN. Rasa ter remuk hati sebenarnya pada usia sebegini dipanggil sebegitu. Apa apa pun, saya suka hati pada hari ini. Saya suka ! saya suka ! Nikmat ilmu Allah bagi, saya dapat rasa. Bak kata Hilal Asyraf, lagi luas dunia ilmu yang kita cari, lagi terasa kerdil sangat diri ni. Yer dak? 

Pssttt. Ustaz Don sangatlah hensem kalau tengok secara langsung. Sekian.

Credit to muniyatishukari dan timahishak.

Friday, February 24, 2012

Saturday, February 18, 2012

Once upon a time.

5-6 bulan. Orang cakap aku macam lelaki.


1 tahun lebih. Menurut sumber mak, time ni lah sebelah kasut sebelah hilang. Entah jatuh dekat mana. So, tak payah pakai langsung.


 Mak dah ajar sengeh.


 Tak pernah tau pulak dari kecik pakai baju kurung.



 Aishh.



 Cantik jugak gigi aku.



 Dulu aku ni pemalu sebenarnya. Ceh


 Memang dari kecik suka kamera agaknya. -___-



 Mak mak maakk !!!



 Inilah mami saya.



 My Popo.



 Bukan senang nak tengok gambar abah sengeh sampai macam ni. huh



                                       Ni nama dia Kak Ani tak silap aku.                                      



 Haip haip haip. Abah saya tidak berpoligami okayy. 



 Dengan Ayah Chaq.



Yang belah kanan tu kira sepupu aku. 




 Seronok pulas minyak.



 Yang belakang belakang tu semua anak saudara aku. haha



4 tahun dah masuk tadika. Rombongan ke Gua Kelam, Perlis. Waktu ni jugaklah nak jadi bengkak beruk punn. Gaun putih baru koott!!


6 tahun maaaa. Gambar ni dikorek dari buku rekod peperiksaan sekolah rendah.



 Darjah 6. Nasyid. Waktu ni, gaya tufung macam ni memang habis cun.



 Dengan cekgu cekgu. Hari last sekolah la katakan.




 Bukit Merah. Pakai topi "Berhati-hati di jalan raya" abah punya. Habis stylo.



 Pakaian persembahan dikir barat.


 Hari lahir yang ke 11.


 Bila dah tua ni, malu pulak nak buat kerja macma ni. Apadaa





Yang ke 12.



 Form 1. Tengok bahas dekat PICC. Awat aku dok pi tutup mata tak tauu.




 Form 2. Main masak masak waktu Kemahiran Hidup. 



 Form 4. Kawan sekatil aku waktu Form 1.
 Dekat PICC. Form 4 jugak.



 Form 5. Buat buat ayu.


mencarikonklusi ~ Nak balik waktu dolu doluuuuu.